Mobiele data, is het beter dan WiFi?

Thuis zullen de meesten gewoon gebruik maken van hun persoonlijke WiFi netwerk, dat vooral beveiligd is via een wachtwoord. Hoewel je hiermee niet volledig beschermd bent, is het in ieder geval een stuk veiliger dan openbare WiFi netwerken. Waar kun je buitenshuis dan beter voor kiezen: een WiFi netwerk, of mobiele data via een prepaid simkaart / abonnement? 

Mobiel internet of WiFi?

Om buitenshuis te internetten, heb je een verbinding nodig. Dit kan via je eigen persoonlijke 4G verbinding (mobiele data via een simkaart), of via een openbaar WiFi netwerk. Over het algemeen zijn mobiel internet via deze op twee belangrijke punten te vergelijken:

  • Veiligheid
  • Snelheid

Wat is veiliger?

Mobiele data via 4G is veiliger. Dit komt doordat je een persoonlijke verbinding hebt. Je maakt gebruik van een dynamisch IP-adres, en hebt meer beveiliging via je telecomprovider. 

Openbare WiFi netwerken zijn, zoals de naam al doet vermoeden, openbaar. Iedereen kan dus verbinding maken. Deze netwerken zijn mede daarom vrij eenvoudig te hacken, wat bijvoorbeeld kan leiden tot diefstal van persoonsgegevens, met uiteraard nare gevolgen. 

Doordat deze WiFi netwerken makkelijk te hacken zijn, wordt hier ook gebruik van gemaakt. Daarom zijn dergelijke netwerken ook een doelwit van hackers. Bijvoorbeeld door zelf een WiFi netwerk aan te maken op een openbare plek, deze een ‘betrouwbare’ naam te geven, en vervolgens persoonsgegevens proberen te stelen van mensen die hier verbinding mee maken.

Wat is sneller?

Mobiel internet is veiliger, maar ook sneller dan veruit de meeste openbare WiFi netwerken. Een van de redenen hiervan is dat je mobiele 4G verbinding persoonlijk is. Iedereen kan verbinding maken met een openbaar WiFi netwerk, wat dat netwerk vertraagt. Verder werken telecomproviders continu uit hun nieuwere mobiele netwerken, waardoor deze sneller en stabieler zijn geworden.

Gebruik van mobiele data

Vanwege bovenstaande reden blijft mobiele datagebruik toenemen. Via een abonnement of prepaid simkaart is men altijd op een veiligere manier verbonden, en is het onnodig om afhankelijk te zijn van een (onveilige / instabiele) WiFi netwerk.

De laatste jaren is er een interessante ontwikkeling te zien in gebruik van mobiel internet. Mensen zijn bewuster van de voordelen van mobiel internet, en datagebruik blijft toenemen. Dit zijn enkele redenen waarom er vaker voor data only kaarten wordt gekozen, zoals de PrepaidSimkaart.net data simkaart. Deze simkaarten zijn speciaal voor internetgebruik ontwikkeld en bevatten vaak specifieke voordelen, zoals lange houdbaarheid en betere dekking.

Al met al is het een betere keuze om voor mobiel internet (4G) te kiezen via een prepaid (data only) simkaart of abonnement, omdat dit zowel veiliger als sneller is dan een openbaar WiFi netwerk.