Wat is malware? En hoe werkt het?
|Malware is een verzamelnaam van een bepaalde kwaadwillige software. Deze software is geschreven om apparaten te beschadigen, gegevens te stelen en dus eigenlijk simpel gezegd een puinhoop te veroorzaken. Voorbeelden van malware zijn spyware, virussen en Trojaanse paarden.
Malware wordt veelal door hackers ingezet. Vaak zijn ze uit op geld. Ze verkopen bijvoorbeeld malware, of verspreiden het zelf. Soms wordt malware ingezet als protest, of om de veiligheid van systemen te testen. Maar wat de reden ook is, het is geen pretje wanneer je computer besmet raakt. En om dat te voorkomen, hebben we dit artikel geschreven.
Zo werkt malware
Malware is dus een breed begrip. Ieder soort malware heeft een ander doel, en werkt ook anders. We nemen er een aantal belangrijke kort met je door.
Allereerst spyware. Zoals de naam al zegt, is spyware ontworpen om je te bespioneren. Je hebt het niet door wanneer er spyware op je computer is geïnstalleerd. Met spyware kan de kwaadwillige alles zien wat je doet. En zo zijn ze ook in staat om wachtwoorden te stelen, creditcardnummers en nog veel meer.
Een virus is ook malware, en is voor veel mensen wel bekend. Virussen infecteren bestanden op je computer, en zorgen ervoor dat je systeem wordt beschadigd. Virussen zijn vaak bestanden, en kunnen op allerlei manieren je computer binnenkomen.
Ransomware is een andere zeer vervelende vorm van malware. Het vergrendelt je computer en dreigt je hele computer te wissen, mits je geen ‘losgeld’ betaalt. En een laatste vorm van malware die we graag willen aanhalen, is adware. Dit is mogelijk een vorm van malware waar je de minste negatieve gevolgen aan zult ondervinden. Hiermee worden er bijvoorbeeld constant reclame pop-ups weergeven. Vaak kun je jouw computer niet eens meer fatsoenlijk gebruiken, omdat er constant advertenties te zien zijn.