Zo bescherm je jouw computer tegen malware

Ook bij malware kun je beter voorkomen dat je er mee te maken krijgt, dan dat je het moet genezen. En daarom geven we je tips hoe je in eerste instantie malware kunt voorkomen. 

 

En dat begint bij het wantrouwen van vreemden die je online treft. Denk bijvoorbeeld aan een e-mail van iemand die je niet kent. Vaak wordt er een link in de mail verwerkt, en wanneer je hierop klikt, kan het zo zijn dat de malware zich al zal verspreiden op je computer. 

 

Daarnaast is het belangrijk om oplettend te zijn met wat je download op het internet. Vooral illegale downloads zijn gevaarlijk. Maar zelfs officiële websites kunnen malware bevatten. Let voordat je iets gaat downloaden op de recensies van een website. Wordt er lovend gepraat over de website? Dan is de kans groter dat ze te vertrouwen zijn.

 

Verder kun je websites die niet goed beveiligd zijn in het algemeen beter vermijden. Je kunt dit bijvoorbeeld zien aan de SSL-certificaat van een website. Veel browsers waarschuwen je wanneer een website niet is voorzien van zo’n SSL-certificaat. Luister dan ook naar dit advies en verlaat meteen de website. Tevens kun je kleinere websites beter vermijden. Zij hebben vaak minder goede beveiliging, waardoor de kans op malware groter is. Gebruik in plaats daarvan liever grote, bekende websites.

 

Check ook goed als je je gegevens in een online omgeving opslaat, of die omgeving ook goed beveiligd is. Vaak kun je dat checken door te kijken of er een informatiebeveiliging certificaat is.

 

Ten slotte is een ad-blocker ook erg handig om malware tegen te gaan. Sommige banners of pop-ups op het internet zijn geïnfecteerd met malware. En met een adblocker heb je hier geen last van. Een adblocker blokkeert namelijk alle advertenties die je tegenkomt. En dat is niet alleen handig om malware tegen te gaan, maar ook in je dagelijkse internetgebruik erg fijn.