Stap voor stap: Zelf tegel laminaat leggen

Het leggen van een nieuwe vloer kan een spannend project zijn, vooral als je kiest voor de stijlvolle en praktische optie van tegel laminaat. Dit type vloer combineert de prachtige uitstraling van tegels met het gemak en de warmte van laminaat, waardoor het een populaire keuze is voor veel huiseigenaren. Hier is een eenvoudige gids om je te helpen bij het zelf leggen van je tegel laminaat, waardoor je ruimte wordt getransformeerd zonder de noodzaak van professionele installateurs.

Voorbereiding van de ondervloer

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat de ondervloer schoon, droog en vlak is. Eventuele oneffenheden kunnen later problemen veroorzaken, dus het is belangrijk om deze nu aan te pakken. Bij een betonnen ondervloer is het aan te raden om een vochtwerende laag aan te brengen om vochtschade aan je laminaat te voorkomen.

Het kiezen van het juiste gereedschap

Voor het leggen van tegel laminaat heb je niet veel gereedschap nodig, maar zorg ervoor dat je de essentiƫle items bij de hand hebt. Een laminaatsnijder of fijne zaag, een meetlint, potlood, winkelhaak en een rubberen hamer zijn onmisbaar. Daarnaast kan een set afstandhouders handig zijn om de juiste afstand tot de muur te bewaren.

Het leggen van de eerste rij

Begin in de hoek van de kamer en leg de eerste rij planken met de decorzijde naar boven. Gebruik afstandhouders om ervoor te zorgen dat er een uitzetting voering van ongeveer 8 tot 10 mm langs de muren blijft. Dit is belangrijk voor de natuurlijke uitzetting en krimp van het laminaat.

Het in elkaar klikken van de planken

Tegel laminaat planken zijn ontworpen om eenvoudig in elkaar te klikken. Schuif de plank onder een lichte hoek in de groef van de reeds gelegde plank en druk deze vervolgens naar beneden tot je een ‘klik’ hoort. Dit bevestigt dat de planken correct zijn verbonden. Gebruik een rubberen hamer voor een stevige bevestiging indien nodig.

Het afwerken van de vloer

Ga door met het leggen van de planken, rij voor rij, tot je de andere kant van de kamer bereikt. Je zult waarschijnlijk de laatste rij planken moeten snijden om ze passend te maken. Vergeet niet om ook hier een uitzettingsvoeg te laten. Nadat alle planken zijn gelegd, kun je de afstandhouders verwijderen en de uitzettingsvoegen afdekken met plinten.

 

Het zelf leggen van tegel laminaat is een haalbaar project dat je interieur kan transformeren. Met de juiste voorbereiding, gereedschap en een beetje geduld, kun je genieten van een prachtige nieuwe vloer die zowel stijlvol als duurzaam is. Voor meer informatie over tegel laminaat en de verschillende opties die beschikbaar zijn, bezoek https://www.beboparket.nl/.